Onsdagen den 15 Maj begav vi oss till Kettering, Northampton. Mitt inne i ett bostadsområde ligger Loakes fabrik. På bilden ser du framsidan! 
Här kommer ett litet repotage med bilder och bildtext.

Rundvandringen började inne i skinnavdelningen. Här pratades det mycket om skinnets kvalite och vi fick känna på olika skinn för att både kunna se och känna skillnad på kalv och ko. Efter det gav vi oss ut i fabriken, där vi tog oss igenom alla olika stationer när skon tillverkas. Vi började med att se där man stansade ut olika delarna till ovanlädert. Se bilden nedan till vänster. Bilden till höger visar hur dem stansar ut lädersulor och bindsulor.

Efter att man stansat ut lädersulan så ser man till att den har rätt tjocklek med hjälp av maskinen på bilden till höger.
Det dammet som slipas av, som man kan se bredvid maskinen på andra bilden, återanvänder man till att bygga upp klackar med.

På Loake fabriken gör dem sina egna klackbaser eftersom dem återanvänder läderdamm. Så på dessa 3 bilder kan du se olika moment för att bygga en färdig klack. 

När ovanläderna är färdig-nåttlade hänger man in dem i ett "basturum" där dem ska hänga i 3-4 dagar innan man pinnar dem på lästen. 
Lite varsom på fabriken kan man se korgar eller ställ fullt med läster (se bilderna ovan). Loake använder sig till större del av plast-läster då det är längre hållbarhet på dem. Loake tillverkar ca 3 000 par skor i veckan och därför ser man vagnar fulla med skor under tillverkning i fabriken. 
Som ni säkert har lagt märke till på vissa bilder så har skorna en plasthinna på ovanlädert. Den sätter man på i början av tillverkingen för att inte skada ovanlädert under tillverkningens gång. På bilden till vänster ser du maskinen som sätter på denna plasthinna. När man sedan börjar bli klar med botten av skon så tar man bort plasten innan poleringen av ovanlädert påbörjas. 


På bilden till vänster kan du se hur dem sätter på (vad vi kallar) leppen på bindsulan. På leppen syr man senare fast randen, foder och ovanläder. Nästa steg är att avlappa yttersulan i randen.
På bilden till höger kan du se när dem syr på randen. Denna maskin var något som verkligen imponerade på oss, då det för oss hade tagit betydligt längre tid att utföra det jobbet, eftersom vi utför detta moment för hand. 

När bindsula och rand är ihopsytt med överdelen är det dags för att lägga kork i skon. Korken hjälper till med komforten på skon och formar sig väldigt skönt efter din personliga fot. På bilden till vänster ser man maskinen som pumpar ut kork som sedan stryks ut på vardera sko. 
När korken sedan är torkad och gelänken är ditsatt så är det dags att limma på yttersulan. På första bilden till höger ser du sulpressen och andra bilden visar olika varianter av sulor som Loake använder sig av beroende på skomodell. 

När yttersulan är på plats, så fräser man en ritz där man sedan ska avlappa fast sulan.  

När klackbaserna är på och sulan är komplett så slipar man sulkanterna jämna och på lädersulor profilfräser man dem för en fin form. Sedan färgsätter man kanterna på skon. Efter detta går man in i sluttampen där man börja se det färdiga resultatet. Några av de sista momenten i skotillverkningen är att bränna in snygga loggor och mönster på sulorna. 

Här fick vi följa en sko igenom hela puts prossesen. Från hur den ser ut efter endast garvning till färdiga resultatet innan skoband sätts i. Mycket snyggt! Varje sko putsas för hand innan dem lämna fabriken 

Efter putsning så sätts skoband i. Skorna läggs ner i kartong och får rätt etikett på. Sedan skickas dem till deras lager som ligger en bit ifrån fabriken men i samma stad. Loake är väldigt unika med att ligga på ett väldigt stort lager vilket såklart uppskattas av oss återförsäljare. Mycket bra service!
 Hur stort det än ser ut på bilderna så kan vi intyga att det var betydligt större i verklighet och vi blev väldigt positivt överraskade. På detta lagert skickas sedan lagda ordrar ut till oss i Sverige och alla andra länder som säljer Loake.

Slutligen vill vi på Danielssons Skomakeri tacka Filip Hallerfelt för att du tog med oss på denna resa till fabriken. Man får ett helt annat perspektiv på vilket gediget hantverk detta är. Det var väldigt många moment som vi glömde av att fota då allt var väldigt intressant. Men här är en liten sammanfattning på det som vi fick på bild. Hoppas det uppskattas! 

Har frågor så är ni hjärtligt välkoman in i butiken så ska vi göra vårt bästa med att svara på dem. Ni är också välkommna att besöka vår butik och se på alla snygga skor som Loake tillverkar!